Sagan om Ringen

Trilogin "Sagan om ringen", regisserad av Peter Jackson, spelades in på Nya Zeeland. Filmen utnyttjade landets varierade och vackra landskap för att skapa filmens fantasivärld, inklusive platser som Wellington, Matamata och Fiordland National Park.
Sagan om Ringen


Regissör
Peter Jackson
IMdb-betyg
8,3
Premiär
19/12/2001
Längd
9:20

Hobbingen (Hobbiton): Denna plats är belägen i Matamata, en stad på Nordön. Det är här som Frodos resa börjar. Efter inspelningen har området blivit en permanent turistattraktion.

Mordor och Emyn Muil: Tongariro National Park, som också ligger på Nordön, användes för att skapa dessa dystopiska landskap.

Rivendell: Kaitoke Regional Park, norr om Wellington på Nordön, blev hem till alverna i Rivendell.

Lothlórien: Filmmakarna använde träd i Paradise, nära Queenstown på Sydön, för att skapa Lothlórien.

Isengard: Filmmakarna använde Harcourt Park i Upper Hutt, Wellington för att skapa den stora borgen Isengard.

Edoras: Mount Sunday i Rangitata Valley på Sydön var platsen för Edoras, huvudstad i Rohan.

Pelennor Fields: Filmmakarna använde Twizel på Sydön för att skapa det enorma slagfältet Pelennor Fields.


J.R.R. Tolkien, vars fullständiga namn var John Ronald Reuel Tolkien, var en brittisk författare, poet, filolog och professor i engelska språket och litteraturen. Han är mest känd för att ha skrivit den episka fantasytrilogin "Sagan om ringen" ("The Lord of the Rings"), som ursprungligen publicerades mellan 1954 och 1955.

"Sagan om ringen" -serien, tillsammans med "Hobbiten" och "Silmarillion", utgör Tolkiens omfattande och detaljerade fantasiuniversum kallat Midgård. Dessa verk anses vara några av de mest betydande i fantasygenren, och de har haft en djupgående inverkan på hela fältet.

Tolkiens förmåga att skapa en komplett värld, komplett med sina egna språk, historier och geografier, har inspirerat otaliga andra författare och konstnärer.Sagan om Ringen 2001

Bok med inspelningsplatser

TV4 Play

På TV4 Play hittar du barnunderhållning för alla åldrar. Streama allt ifrån mysiga familjeserier till häftiga äventyr. Se dina barnfavoriter med svenskt tal i din mobil, surfplatta eller TV.

Viaplay
© Copyright 2007 - 2023 - Sitemap
crossmenu